HOE HERKEN IK NEP-CASTINGS?
Je bent geheel vrij om te reageren op alle oproepen op onze site, maar reken wel op je gezonde verstand. Niet alle personen die casting- of figuratie-oproepen plaatsen zijn even betrouwbaar. We proberen de oproepen natuurlijk te screenen op ongewenste berichten, maar soms is het niet makkelijk om te herkennen als iemand iets onfris van plan is (en zich natuurlijk anders voordoet). Lees daarom de onderstaande tekst goed door en blijf zelf bij elke stap binnen het proces goed opletten of het wel 'ok' voelt.

Hou altijd de volgende waarschuwingen en tips in acht:

BETAAL GEEN INSCHRIJFGELD EN BETAAL NIET VOOR 'VERPLICHTE' WORKSHOPS
Bedenk dat elk goed bureau en of productie juist mensen nodig heeft. Als zij werkelijk een toekomst zien in jou als acteur of model, is het logisch dat zij bereid zijn tijd in jou te steken en minimaal je gratis in te schrijven in hun bestand. Buro's die nooit iemand afwijzen zijn bij voorbaat eigenlijk al verdacht. Ook veel moeten betalen voor castingfoto's kan een slecht teken zijn. Hetzelfde geldt voor dure trainingen, coaching en begeleiding. 'Inschrijfgeld' betalen, of geld voor een training of workshop om daadwerkelijk gecast te mogen worden moet je gewoon echt nooit doen!

ACCEPTATIE VAN JOUW EIGEN FOTO'S
Een betrouwbaar bureau accepteert jouw eigen foto's als ze goed zijn. Ze zullen je niet verplichten tot een dure fotoshoot. Betrouwbare bureaus bieden het laten maken van castingfoto's vaak wel aan, maar dit is nooit verplicht.

WAARSCHUWING VOOR NEP-FOTOGRAFEN
Er zijn daarnaast ook diverse meldingen bekend van verontrustende oplichtingspraktijken, gepleegd door mensen die zich voordoen als fotograaf. Zij benaderen mensen met een vurige wens een keer voor de camera te staan; een makkelijke prooi. Ze doen dit ook via dubieuze digitale kanalen zoals chat of via email. Het doel van de oplichters: geld en erotische foto's die ze weer voor van alles kunnen gaan gebruiken. Achteraf zit je dan met duur betaalde foto's die slecht van kwaliteit te zijn. Daarnaast kan je worden gechanteerd als het om naaktfoto's gaat. Breng jezelf dus niet een een dergelijke kwetsbare positie. Nogmaals: wees altijd op je hoede en neem iemand mee als je het niet vertrouwd.

GERAFFINEERDE OPLICHTING HERKENNEN
Sommige 'casting- / modellenbureau's' hebben een prachtige website en doen zich voor als goed lopend bedrijf. Ook individuen gebruiken soms een indrukwekkende (valse) c.v. als theaterdocent. Sommige oplichters wekken heel knap de indruk een betrouwbare en gevierde fotograaf te zijn. De oplichters beloven je soms dat ze een rol in een bekende of nieuwe soap garanderen. Ze stellen voorwaarden zoals: een dure acteeropleiding via hen volgen.

MILDE VORMEN VAN OPLICHTING
Bedenk ook dat er een schemergebied is. Castingbureaus die geld vragen, wel iets doen maar eigenlijk niet veel kunnen betekenen voor jouw cariere als model of acteur.

TWIJFEL? DOE JE EIGEN RESEARCH!
Voor dat je jezelf inschrijft op een modellen- of castingbureau is het verstandig op het internet te zoeken of dit bureau wellicht eerder in opspraak is geweest. Bedenk daarbij wel dat sommige oplichters regelmatig van naam veranderen. Vind je bijna niks over het bureau, dan kan dat ook een slecht teken zijn. Twijfel je, probeer ze dan op te bellen en stel zoveel mogelijk vragen. Of doe onderzoek op een andere manier. Medewerkers van modellen en casting-bureaus werken vanuit kantoor en tijdens kantoor uren. Professionele bureaus zullen geen prive e-mail account hebben zoals hotmail of gmail. Laat je niet verleiden tot het maken van webcamfoto's of -filmpjes. Een professioneel bureau of fotograaf werkt niet via de webcam of chat.

TEGENACTIE ONDERNEMEN NA OPLICHTING
Heb je toch te veel geld betaald voor castingfoto's of heb je inschrijfgeld betaald en ontbreekt nu elk spoor van het casting-/modellenbureau? Laat het ons weten via een email: contact@filmpeople.nl .  Wij kunnen dan in ieder geval de betreffende advertentie verwijderen zodat er niet meer slachtoffers vallen. Verder adviseren we je waar nodig echt naar de politie te stappen. Wij zullen ook meewerken aan een eventueel politieonderzoek wanneer nodig.

Lees ook: Tips voor beginnend acteurs en figuranten

VEEL SUCCES!
Het Filmpeople-team